mandag 18. november 2013

Workshop med psykolog

Uit har lagt inn besøk hos psykolog som en del av vår praksis i Sør-Afrika. I dag var vi hos Soraya. Hun er psykolog, og farget dame på ca 50 år, fra Cape town.
Jeg synes det er vanskelig å forklare hva vi gjorde i dag, fordi det egentlig var ganske omfattende.. Men jeg skal prøve.

Vi startet besøket med å snakke om mangfold. Og skeiv ned mange ting som gjør mennesker forskjellige, og skaper dette mangfoldet. Forskjellige kulturer, religioner, kjønn, helse, penger, farge, alder osv. Alle disse tingene er i utgangspunktet nøytrale ord, men verden har lagt positiv eller negativ mening til de. Vi gikk så inn på hvordan ideal mennesket er, i global sammenheng. Vi endte opp me ei ganske oppsiktsvekkende liste..
  I globalsammenheng er ideal mennesket:
-blond, hvit, blå øyne
-vel kledd
-har penger, fint hus og bra jobb
-aktiv, trener og er velbygd
-kristen
-god helse, både psykisk og fysisk
-er mellom 20/30 år
-en mann
-hetrofil
-omtenksom og snill

Vi er alle enige at denne listen er noe vi har internalisert fra media, og på andre måter. Men er IKKE noe vi er enige i. Dette er slik verden generellt ser det. Det er virkeligheten. Sorya forteller at alle vil være ideal mennesket, men at det er svært få mennesker som passer inn i denne listen. Om ingen. Dess lenger fra ideal mennesket du er, dess vanskeligere kan du få det. Med tanke på å passe inn og føle seg bra. 
Vi snakket så mye om situasjoner vi selv har vært oppi, hvor vi har følt at vi ikke passet inn. Jeg tror at det å kjenne på egne følelser på denne måten, er viktig når man skal jobbe med mennesker som kanskje har de samme følelsene. På den måten kan det være enklere og identifisere seg med dem, og kunne ta dem på alvor ,og gjøre noe for at de skal få det bedre. 
 Det var både fint og vanskelig og jobbe på denne måten.. Men jeg tror det er mer effektivt enn at noen skal stå å fortelle deg om hvordan andre kanskje kan ha det.

Til slutt snakket vi om hvordan vi kan legge til rette for at alle skal føle seg like mye verd. Selv om du er langt ifra denne globale oppfatningen av hva som er idealmennesket, er du like mye verdt som hvem som helst andre. Konkrete verktøy vi kan bruke er
-"giving a voice" hjelpe barnet til å sette ord på hva som er problemet. Og vise barnet at det er rom for å tenke/føle annerledes.
-"corrective experience" gi barnet mestringsopplevelser og fortelle barnet at det er flink, at der er verd noe og kan få til ting.
-"corageous conversations" tørre å snakke om hva som er problemet. Og for å hjelpe barnet til å gjøre det må vi tørre og spørre. Vi må spørre hvordan barnet har det, hvorfor, hvordan det føles osv
-"appreciate inquiry" vise at man er interessert i å involvere seg, og oppriktig interessert i å høre på hva barnet har å si.
 For oss er det vanskelig å kunne gjøre en stor forskjell for noen av barna her, men hver lille bra ting man kan gjøre for noen, har noe å si. Og for det ene barnet man kan gjøre en forskjelll for, har det alt å si! 

The Starfish Story 

A young man is walking along the ocean and sees a beach on which thousands and thousands of starfish have washed ashore. Further along he sees an old man, walking slowly and stooping often, picking up one starfish after another and tossing each one gently into the ocean.

“Why are you throwing starfish into the ocean?,” he asks.

“Because the sun is up and the tide is going out and if I don’t throw them further in they will die.”

“But, old man, don’t you realize there are miles and miles of beach and starfish all along it! You can’t possibly save them all, you can’t even save one-tenth of them. In fact, even if you work all day, your efforts won’t make any difference at all.”

The old man listened calmly and then bent down to pick up another starfish and threw it into the sea. “It made a difference to that one.”

page1image5400

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar